8 maart 2018: 

Waarom wordt ons haar eigenlijk grijs?

Grijs haar, idereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Een enkeling wordt met een grijs plukje geboren, maar de meeste mensen worden grijs op latere leeftijd. Maar waarom eigenlijk?
 
Je haarzakje produceert melanine. Deze stof zorgt vor kleur (pigment) in je haar. De kleur van je haar wordt bepaald door je genen. Je haarkleur kan je hele leven door veranderen. Dat wordt dan weer bepaald door o.a. je hormonen (pubertijd, zwangerschap etc), je leefstijl (voeding, roken, drugsgebruik etc), het weer; in de zon wordt je haar meestal lichter, maar ook medicijnen kunnen je haarkleur en structuur veranderen.
Wanneer je grijs wordt en hoe grijs je word is ook genetisch bepaald. Soms begint het al heel jong, maar meestal zo tussen je 30e en 40e. Leef je nou heel ongezond, dan begint het vaak wel eerder.
Als er in je haarzakje minder of geen melanine wordt aangemaakt, wordt je haar dus grijs (wit). Er wordt geen pigment meer aangemaakt. Overigens is de bewering dat mensen in één nacht grijs worden niet helemaal waar. Als dat gebeurt vallen door stress de gekleurde haren ineens uit. De grijze haren die er al zaten, vallen dan ineens op.
Grijs worden kun je niet voorkomen. Je kan hooguit door gezonde voeding en/of supplementen het proces een beetje vertragen. De enige manieren om niet met een grijs hoofd te lopen is het af te dekken met een petje of een doek. De beste manier is natuurlijk om je grijze lokken te kleuren.
Niet alle haarkleuringen zijn 100% grijsdekkend. Vaak zie je dan nog glazige lichte haren er doorheen. Zelf je haar kleuren is dan meestal ook geen succes. Je kapper kan wel 100% grijsdekking garanderen. Die mengt de juiste kleuren, omdat hij/zij weet welke basis jouw grijze haren missen.
Wij bij Hairwise kunnen dat ook nog eens op de meest milde manier doen. Wij verven met een haarverf die al bij 3% waterstofperoxide grijsdekkend is. Meestal begint dit bij 6%. Daar wordt je haar droger van. Kom eens langs voor advies, er zijn mogelijkheden zat! Of boek gewoon meteen via de knop "afspraak maken" op de eerste pagina van deze site. Tot ziens!