29 maart: Wat bepaald je natuurlijke haarkleur en -structuur?

Jij hebt donker krullend haar, maar je ouders zijn beide blond met steil haar... 
Geen paniek!! Daar zit geen luchtje aan en is volkomen normaal ;-) Jullie DNA is hier schuldig aan.
 
Ieder mens heeft normaal 46 chromosomen die DNA bevatten. Deze zijn per tweetal aan elkaar verbonden. Onder andere je haarkleur, haarstructuur, je huidskleur en de kleur van je ogen wordt door DNA bepaald. Van die 46 chromosomen heb je er 23 van je moeder en 23 van je vader gekregen. Daarom lijk je zowel op je vader, als op je moeder. Er zijn natuurlijk heel wat combinaties mogelijk, daarom zien je eventuele broers en zussen er mogelijk anders uit. Toch zullen er altijd gelijkenissen zijn
.
Er zijn echter overheersende genen die soms het verschil maken. Theoretisch overheerst de donkere haarkleur altijd. Als je moeder dus het gen van een lichte kleur aan jou heeft doorgegeven en je vader een donkere, dan is de kans groot dat jouw haar donker is. En toch kan jou haar net zo goed blond zijn. De ouders van je ouders hebben nl. ook nog wat in de melk te brokkelen. Is jouw haar blond, dan hebben (in dit geval) de ouders van je vader het gen van de lichte kleur aan je vader doorgegeven. Opa's, oma's en zelfs (bet)overgrootouders hebben dus invloed op jouw haarkleur. De overheersende genen bepalen je kleur.
 
Dan is er nog zoiets als "genexpressie". De kleur waarmee je geboren wordt, is niet per defenitie de kleur die je je leven lang houdt. Je haar kan natuurlijk veranderen door de zon of haarverf. Maar de kleur kan ook veranderen door genexpressie. Je haarkleur kan bestaan uit 2 verschillende pigmentsoorten; eumelanine en feomelanine. Eumelanine zorgt voor de donkere kleuren zoals bruin of zwart. Feomelanine is verantwoordelijk voor rood en blondtinten. Als je ouder wordt, kan de afgifte van beide veranderen, waardoor je haar (meestal) donkerder wordt. Dit gebeurt meestal i.c.m. hormoonsveranderingen zoals pubertijd, overgang en zeker ook een zwangerschap.
 
Deze hormoonsveranderingen hebben ook invloed op de structuur van je haar. Je hormoonhuishouding veranderd ongeveer elke 7 jaar. Daar merk je normaal gesproken niet zoveel van. Tenzij je in de pubertijd of overgang zit, of wanneer je zwanger bent. Je huid en haren kunnen dan veranderen. Vaak zie je in de pubertijd de huid (en dus ook je haar) wat vetter worden. Als je ouder wordt, wordt dat allemaal weer wat droger. Maar ook kan iemand met steil haar ineens slag in het haar krijgen, of zelfs krullen.
 
Zo zie je maar weer waar je hormonen toe in staat zijn. Wil jij toch iets anders en je wilt niet op je hormonen wachten? Bij Hairwise maken we je haar zoals je graag zou willen. Boek gewoon je afspraak met de knop "afspraak maken" bij de vestiging van jou keuze, dan komt het helemaal goed.